Do smazenia stale(maslo lub smalec) > to brzmi jak jakaś dziwna herezja! Nie bierzesz pod uwagę temperatury w której zaczynają się te tłuszcze rozkładać? wiesz ile syfu wtedy jest? masło "pali" się w mgnieniu oka, czy taki utleniony tłuszcz jest zdrowy? mam pewne wątpliwości...
Macieju ma racje. Oliwa się nie nadaje do smażenia. Smalec jest lepszy. Również na odchudzaniu bo jest tak samo kaloryczny jak oliwa. Po prostu nie łącz potraw gdzie jest sporo tłuszczu z potrawami zawierającymi węglowodany. Oliwe dodawaj do salatek. Platki kukurydziane tez nie sa za dobre, zmien je np na płatki owsiana. Activia ma dużo cukru o [...]
To wypróbuje ten kokosowy jak już skończe gęsi smalec, bo aktualnie go uzywam do smazenia, mimo ze rzadko smaze cos na oleju, bo wole jednak oleje/oliwy zdecydowanie.
[...] - i jak się tego w jakimś obrzydliwie zagęszczonym mąką sosie nie utopi, to to jest czyste jedzenie (jedyny problem to szacowanie makro). Schab - mięsko - zdrowe, smalec - dobry tłuszcz do smażenia, karkówka czy golonka - normalne mięso, które można wpleść do diety. Posiłek dietetyczny to nie odtłuszczony jogurt, dwa kawałki chrupkiego [...]
[...] tu na forum, bo zaczynianie od 2000 kcal to strzał w kolano. Biegane to też kiepski sposób poprawiania sylwetki - tu sprawdza się trening siłowy. No i kwestie dietetyczne - za dużo nabiału i litości, nie smaży się na oleju z orzechów włoskich. Do smażenia masło klarowane, smalec, olej kokosowy, ewentualnie oliwa (choć tu zdania są podzielone)
jjecznice która smaży się na maśłe przez te powiedzmy no góra 3 minuty to nc się tma nie stanie gorzej jak byście smażyli kurczaka na masle czy oliwie to już gorzej bo kurczaka się dłużej smaży do smażenia długiego nadaje się smalec ale najlepiej starać się jak najmniej smażyć
[...] https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Whey_Protein-opis33284.html i źródło tłuszczów, np.: orzechy. Zmniejsz ilość oleju rzepakowego, a do smażenia używaj masło klarowane, smalec lub olej kokosowy. Poza tym zdecydowanie dietę należy urozmaicać, więc pamiętaj o tym, żeby inne dni wyglądały inaczej. [...]
Ale na tym rafinowanym, bezzapachowym. To jest idealny tłuszcz do smażenia na w wysokiej temperaturze. Może też być smalec, albo masło klarowane. To już jak kto lubi. U mnie w domu wszystko to co dłużej a labo na wysokiej temperaturze to kokos. Jakieś jajko albo omlet to ta oliwa w sprayu.
Szajba - olej koko - bedzie - nie wsyztko dam radę wrzucić w 2 posiłki. To akurat łatwo mi dodać bo normalnie w kuchni używam. A smalec to tylko do smażenia? Bo w jakiej innej formie go zjeść jak nie mogę posmarować chleba? Cukinie potrafię zjeść posmarowaną pasztetową, ale smalcem? Do ile obciąć białka - do 60g? Póki co ciagle nie chce mi się [...]
[...] mięśni 6.Zalecane jest spożywanie nie więcej niż 50g białka w 1 posiłku. Zależy to od aktualnego stanu homeostazy i treningu 7.Najlepszy do smażenia w wysokich temp. Jest smalec, zaś do smażenia a niskich i średnich oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Ponieważ oleje o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych takie jak np. [...]
[...] Ich wpływ na organizm jest oczywiście zgoła odmienny. Pierwsze z nich występują głównie w większości produktów pochodzenia zwierzęcego a szczególnym ich źródłem są: masło, smalec, wołowina, boczek, jajka, pełnotłuste mleko czy jogurty. Głównym mankamentem produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe jest fakt, iż zwiększają one poziom [...]
[...] jak: żelazo, fosfor, siarka, magnez oraz witamin PP, B1 i B2. Wykazują silne działanie zakwaszające. 4.Tłuszcze- dzielimy je na tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (słonina, smalec, masło, łój) i roślinnego (oliwa, olej, margaryna). Bardzo ważną zasadą jest zmniejszenie spożycia tłuszczów zwierzęcych na korzyść tłuszczów roślinnych. Pamiętać [...]
[...] a później wielonienasycone Im bardziej nienasycony kwas tym jest bardziej podatny na utlenianie Tym samym najlepszym tłuszczem do dłuższego smażenia wydaje się być smalec i olej palmowy (co prawda mówi się o nim jako o oleju ale w temperaturze ok zera albo wręcz pokojowej jest w postaci stałej) Smalec zawiera więcej tłuszczy [...]
[...] strasznie drogi ten extra vergine jest. Spróbuję tego masła klarowanego skoro to też zdrowe. Mój mąż mówi, że masło można sobie wyklarować samemu. Takie też może być? Ten smalec kupiłam taki w kostce, ale moja mama, że lepiej by było, jakbym kupiła słoniny i sama wytopiła z niej smalec. Podobno mniej śmierdzi taki własnej roboty. Wczoraj sfd [...]
Bardzo fajny art. Dzis jzu nie mam glowy do myslenia hehe, jutro cos dodam wiecje od siebie, gł to jako tluszce do smazenia sklasyfikowalbym to tak: SMalec (do wszystkiego krotko i dlugotrwale) Olej kokosowy Olej rzepakowy z pierwszego tloczenia Oraz: Olej typu Pam(beztluszczowy spray o ktorym warto pomyslec) Kategoryczny aut tluszcy [...]
[...] i dodam do posiłku? Z tym 5g co się ma wchłonąć to wchłonie a resztę zostawię na patelni. Edit: Z moich wypowiedzi może wynikać, że moim jedynym źródłem tłuszczów to smalec na którym smaże:). Oczywiście pamiętam o innych źródłach tłuszczach jak olej kokosowy, masło klarowane, oliwa z oliwek, orzechy awokado. Dorzucę jeszcze olej lniany i [...]
Szajba - olej koko - bedzie - nie wsyztko dam radę wrzucić w 2 posiłki. To akurat łatwo mi dodać bo normalnie w kuchni używam. A smalec to tylko do smażenia? Bo w jakiej innej formie go zjeść jak nie mogę posmarować chleba? Cukinie potrafię zjeść posmarowaną pasztetową, ale smalcem? Do ile obciąć białka - do 60g? Póki co ciagle nie chce mi się [...]
filonka ten olej rzepakowy do smazenia (gotowania stosujesz)? jakby co to z zasady do wysokich temperatur smalec, loj czy maslo klarowane a roslinne na surowo w domu staram się mięso grilować na patelni lub gotować ale akurat wczoraj jadłam w knajpie, więc tam na oleju rzepakowym mi usmażono, mówisz na wysokie temperatury smalec lub masło, a może [...]